
Su ayak İzimizi Nasıl Azaltırız ?
SU AYAK İZİNİ NASIL AZALTABİLİRİZ?
1-Bitkisel kaynaklı besinlerden zengin Akdeniz diyeti , beslenme – sağlık
üzerine olumlu etkilerin yanında iklim değişikliğini önlemesi ve
su ayak izinin azaltılması açısından çevreyi koruyan,
sürdürülebilir bir diyet modelidir.Akdeniz tarzı beslenmeyi benimsemeliyiz.
2-Besin israfını önleyerek su ayak izini azaltmak için tabağınıza tüketebileceğiniz kadar yemek almalı,
yiyecek – içecek atıklarını ayrı bir çöpte biriktirmeliyiz.
3-Bulaşıklarımızı bulaşık makinesinde yıkamalıyız.Bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12
litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26 – 40 ton suyu
kurtarmanız demektir.
4-Diş fırçalarken ya da tıraş olurken suyu kapatmalıyız.Kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu
rakam ortalama 48 tondur.
5-Muslukları tamir ettirmeliyiz. Evdeki tüm muslukları su kaçırmadığından emin olmalıyız. Her saniye bir damla damlayan musluk yılda 1 ton su harcar.
6-Çamaşır makinesini ekonomik kullanmalıyız.Tam doluyken çalıştırmalıyız.Bir çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kullanırsak,yılda 9 ton suyu kurtarabiliriz.
7-Atık yağları lavaboya,toprağa,çöpe dökmemeliyiz.1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletir.Biyodizel veya elektrik üretiminde kullanılmak üzere atık yağ toplayan firmalara vermeliyiz veya belediyenin göstereceği yerlere atmalıyız
8-Ekolojik deterjan kullanmalıyız.Suda biyolojik olarak çözülebilen, doğada biyolojik birikme yapmayan temizlik ürünlerinin tercih etmeliyiz.
9-Atık pilleri süpermarketlerde, okullarda, muhtarlıklarda, belediyelerin belirlediği toplama merkezlerinde bulunan atık pil kutularına atmalıyız.
10-Plastik tabak, çatal, bardak, şişe kullanımı mümkün olduğunca azaltmalı ve plastik çöplerinizi sarı renk plastik biriktirme kutularına atmalıyız.
11-Kullanılmayan ilaçların da çöpe atıldığında yer altı sularına karışarak su kirliliğine neden olmaktadır. Bu nedenle kullanmadığınız ilaçları atık ilaç toplama noktalarına teslim etmeliyiz.